Powered by VipTek
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Bookmarks

Aleida Gevara, ćerka legendarnog revolucionara Ernestaa Če Gevare, u subotu, 18.juna zatražila je od evropske levice da se ujedini protiv neoliberalizma „koji uništava dostignuća radničke borbe“ i pozvala je društvo da se solidariše sa zemljama trećeg sveta.


„Moramo pokazati solidarnost sa zemljama Trećeg sveta. U Evropi treba da se radi, da se ljudi ujedine. Jedinstvo je tako bitna reč, koja je skoro iščezla u Evropi. Levica se iscepkala na grupice. Tako se ne radi!“- izjavila je na jednoj konferenciji na Subverzivnom Festivalu održanom u Zagrebu.


Kao primer ove solidarnosti sa manje razvijenim zemljama Gevara je navela slučaj  nacionalizacije kompanije Repsol u Boliviji.


„Bilo je Španaca koji su me pitali da li je to ispravno. Da pitaju tako nešto nakon što su nam ukrali 400 godina života, prirodne resurse Latinske Amerike!“- požalila se.


Iako je njen govor bio o realnosti Latinske Amerike, publika je insistirala na pitanju da li je moguće preneti na Evropu socijalističke politike nekih zemalja regiona.


Stara Evropa mora da shvati da se vremena menjaju. Neoliberalna politika uništava jezgra ovih zemalja. Privatizuje se školstvo i javno zdravstvo. Istorijsko- društvena osvajanja radnika, danas nedostaju u neoliberalnoj politici.


Izvor: http://www.librered.net/?p=26815

Čeova ćerka traži od evropske levice da se ujedini protiv neoliberalizma

La hija del Che pide a la izquierda europea que se una contra el neoliberalismo Чеова ћерка тражи од европске левице да се уједини против неолиберализма
Насловна Контакт Документа друштва Обавештења Галерија Активности друштва Петорица кубанаца Корисни линкови Eurocuba
Друштво српско - кубанског пријатељства Београд