Powered by VipTek
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks

DŽULIJAN POL ASANŽ DAO PODRŠKU KUBANSKOJ PETORICI


Kubanski novinari i blogeri okupljeni u Informativnom centru za štampu (CIP) imali su prilike da putem video chata kontaktiraju sa osnivačem Wikiliksa Džulijanom Pol Asanžom.


Da podsetimo, Džulijan Asanž je osnovao sajt Vikiliks 2006. na svom kućnom serveru. Od tada je Vikiliks objavio stotine hiljada dokumenata o ekstrapravnim ubistvima u Keniji, o toksičnom otpadu u Obali Slonovače, Sajentološkoj crkvi, zatvoru Gvantanamo, bankama poput Julijus Ber i Kaupting, ratovima u Avganistanu i Iraku, kao i diplomatske depeše američkih ambasada i konzulata u svetu.

Ekvador je 16. avgusta 2012. godine odobrio politički azil Džulijanu Asanžu, koji se krije u ambasadi te zemlje u Londonu od 19. juna iste godine. Britanske vlasti su saopštile da bez obzira na odluku neće dopustiti Asanžu da napusti zemlju, jer su „istrajne u nameri da ga isporuče“. Zvanični Ekvador je objavio da im je „javno zaprećeno racijom“. Asanž, koji negira sve optužbe, tvrdi da se iza odluke da bude isporučen krije namera da ga Šveđani proslede vlastima SAD, koje će mu pod optužbom za špijunažu suditi zbog objavljivanja tajnih informacija. Ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patinjo je izjavio da su „Asanžova strahovanja od političkog suđenja potpuno opravdana“.


Džulijan Asanž u video razgovoru izrazio svoju podršku Kubanskoj Petorici. On je tokom video konferencije nosio žutu traku koja je postala simbol silodarnosti sa Petoricom, dodajući da niko ne sme biti osuđen na tako surove vremenske kazne kao što se to dogodilo Petorici u SAD.  On je naveo  da je WikiLeaks je sada okružen blokadom, kao i Kuba, koji već više od 50 godina žrtva surove blokade.


Asanž je naveo da "živimo u vremenu dominacije medija. Internet danas nudi mogužnost da se razbije moćni istem manipulacije medija.

Kuba ima priliku da ispričaju svoju priču  svima koji će slušati. Mi još uvek imamo prostora za borbu. Internet omogućuje gotovo svakome da izraze svoje mišljenje, ali postoje neke divovske korporacije koje pokušavaju manipulisati, odbijaju govoriti istinu i pokušavaju u  potpunosti zakopati istinu".

Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti drustva Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba