Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti drustva Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba
Powered by VipTek


5. jul 1811. godine, dan potpisivanja Deklaracije o nezavisnosti Venecuele  

  

Na današnji dan, 5. jula 2020. godine, obeležavamo 209 godina naše nezavisnosti. Davne 1811. godine, Vrhovni kongres Ujedinjenih provincija Venecuele je na zasednju u Karakasu, kojem su prisustvovali predstavnici iz tadašnjih provincija Karakas, Kumana, Barinas, Margarita, Merida, Truhiljo i Barselona, proglasio apsolutnu

nezavisnost Venecuele. Na ovaj datum, dakle, došlo je do ostvarenja izuzetno značajnog pravno-političkog čina, proizašlog iz volje suverenog i revolucionarnog naroda, koji je izabrao svoje predstavnike za pomenuti Kongres.


Ovaj revolucionarni i oslobodilački proces započeo je tokom ekspedicija Fransiska de Mirande 1806. Godine, koje su krenule sa Haitija, prve nezavisne zemlje u Latinskoj Americi i Karibima, a nastavio se događajima od 19. aprila 1810. godine, tokom kojih su se prekinule kolonijalne veze i veze između vlasti tadašnje Generalne

kapetanije Venecuele i Španskog carstva, što je neposredno dovelo do konačne nezavisnosti proglašene 5. jula 1811. Godine.


Od tih dana ovenčanih slavom i velikim podvizima, naši velikani  potiču iz redova naroda, koji je danas nosilac Bolivarske, čavističke i radničke revolucije.


Naši oslobodioci borili su se protiv španskog kolonijalnog jarma, sa ciljem da nam kao zaveštanje ostave veliku suverenu otadžbinu, slobodnu od stranog uplitanja, koju je obnovio naš večni komandant Ugo Rafael Čaves Frias. Njegova misija bila je da svome narodu omogući da živi u novoj bolivarskoj, socijalističkoj i radničkoj domovini, u kojoj vladaju socijalna pravda i jednakost. Međutim, proces oslobađanja i integracija naroda Naše Amerike i dalje traje, jer žestoki neprijatelj i pljačkaš i dalje udara u želji da prisvoji naša prirodna bogatstva.


Taj 5. jul 1811. godine, dan kada je potpisana Deklaracija o nezavisnosti Venecuele, ipak nije bio dovoljan i naši očevi su znali da prava borba tek predstoji. Oslobodilačke vojske kojima je komandovao Simon Bolivar Oslobodilac nesebično su vojevale za našu nezavisnost, prolivajući junačku krv da nas oslobode teških okova Španskog carstva, što su konačno i uspeli slavnom pobedom u odlučujućoj bici kod Karaboba, 24. juna 1821. Godine.


Iz tog razloga, hrabri venecuelanski narod, naša Bolivarska vlada i Nacionalne bolivarske oružane snage, zauvek ujedinjeni, ponosno podižemo našu zastavu uskličući:

Nezavisnost ili ništa! Živela Bolivarska Republika Venecuela!

Živeo naš Oslobodilac i otac velike nezavisne otadžbine Simon

Bolivar!

Živeo večni komandant Čaves! Živeo predsednik Nikolas Maduro!

Zauvek do konačne pobede!


Dimas Hesus Alvarenga Gera

ambasador Bolivarske Republike Venecuele

u Republici SrbijiShare on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks