Powered by VipTek

Intervju sa Aleidom Guevarom March u Sofiji, 15.05.2010.


1. Koliko se sećate svog tate?

Svoga tate se sećam veoma malo. Ali, ono što on za mene znači je veoma posebno, njegova glavna karakteristika je bila da je znao da voli. Imam malobrojna sećanja koja su veoma jaka. Na primer, jednog dana se vratio sa posla, skinuo uniformu i ostao samo u donjem vešu. Onda je počeo da se igra s mojim bratom i sa mnom. Drugo sećanje koje čuvam su jaki poljupci uveče, kada sam spavala. Ponekad, me je budio ljubeći me tako jako. Sada to isto ja činim sa svojim ćerkama.


2. Šta je to što pričate svojim ćerkama o njihovom dedi?

One poznaju svog dedu veoma dobro. Možda iz istog izvora kao i ja takodje – od moje mame. Ona je jedna žena koja je veoma snažno volela moga tatu. I prenela je tu ljubav na svoju decu. Zbog toga moje ćerke dobijaju ljubav koju osećamo moj brat i ja od našeg oca. Osim toga, moje ćerke su deo naroda, koje od malena poznaju Che-a. Sećamo se rečenice kubanskih pionira koja glasi: „Pioniri za komunizam, bićemo kao Che“. I onda, prirodno, treba da objasniš mladima ko je Che. Naša deca ga znaju od malena. Tako kako poznaju Jose Marti-ja. Pokušavamo da vaspitavamo našu decu u skladu sa tim vrednostima. Na taj način moje ćerke su učile u školi o Che-u kao kubanske učenice. I rastući, postajući mlade žene, proširiće svoje znanje. Ispostavilo se da jedna od njih nije čitala dnevnik moga tate. I, jednog dana jedan njen drug ju je pitao nešto u vezi dnevnika.  Tog dana se vratila iz škole veoma postidjena. Zatim se pretvorila u najposvećeniju Che Guevarinu čitateljku. Nisam ja bila ta koja joj je to nametnula. Nametnuo joj je život na Kubi.


3. Čuvate li neki predmet kao uspomenu od svog tate? Zna se da Vam se slao crteže, pisao priče vama, svojoj deci.

Prvo želim da prokomentarišem nešto veoma važno. Moj tata nije otišao sa Kube u egzil. Otišao je u misiju po svojoj sopstvenoj odluci.  Kažem vam da Fidel nije želeo da tata ode. Ali, još od mladih dana njih dvojica su dali obećanje  onom drugom. Kada je tata upoznao Fidela u Meksiku, dogovorili su sledeće: da se tata bori za kubanski narod i, ako ne pogine u borbi, ima potpunu slobodu da sledi svoj put u latinskoj Americi. Fidel mu je obećao da će mu time ispuniti želju. To je razlog zbog koga, uprkos tome što to nije bila njegova želja, ispunio svoje obećanje.


4. I, šta se dogodilo?

Moj tata je otišao za Afriku, za Kongo. Došlo je vredme kada su Afrikanci odlučili da im više nisu bili potrebni Kubanci i dozvolili su im da idu. Fidel ubedjuje mog tatu da se vrati na Kubu. Ali, problem je bio u tome što se tata zvanično oprostio od kubanskog naroda i nije želeo da se vrati. Onda mu je Fidel rekao da nema nikakvih problema da Che udje u zemlju ilegalno, da niko ne sazna. Znala je samo jedna mala grupa drugova. Na taj način Che je mogao da se priprema za novu bitku. I, tako se dogodilo. Fidel je ubedio tatu i on se vraća na Kubu.

Moram da razjasnim ove činjenice jer je na medjunarodnom planu bilo mnogo manipulacije što suprotstavlja dve ličnosti tako važne za latinoameričko društvo.De fakto, moj tata je bio prvi amasador kubanske Revolucije. Ali, na žalost, zbog toga mu je ostajalo malo vremena da bude sa svojom decom. Zbog toga je morao da nam šalje razglednice, priče... Imamo jedan snimak njegovog glasa gde priča priče mom bratu Camilo-u. I kao pravi Argentinac, moj tata je govorio prilično loše, izgovarao reči koje nisu bile za dečje uši. I mama,  žena sa sela, veoma obrazovana mu je rekla: „Dete će ponavljati tvoje reči“. I, zaista, Camilo je počeo tako da govori, upotrebljavajući najjače reči. Onda je mama rekla tati: „Ti si odgovoran i treba da rešiš problem“. I tako se pojavila priča za mog brata u kojoj mu tata priča da ima prijatelja koji mu je rekao da je saznao da Camilo u školi koristi ne baš lepe reči. I takodje mu je rekao da, ako ne prestane da ih upotrebljava, ugrišće njegovog tatu za nogu. Za mene  je izmislio jednu pesmu, mada mi je tata pevao jako loše.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Bookmarks
Насловна Контакт Документа друштва Обавештења Галерија Активности друштва Петорица кубанаца Корисни линкови Eurocuba
Друштво српско - кубанског пријатељства Београд