Powered by VipTek

Međunarodnu komitet za oslobođenje petorice Kubanaca

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Rigoberta Menću šalje predsedniku Obami pismo u kom se zalaže za oslobođenje PetoriceNjegovoj Ekselenciji- predsedniku Sjedinjenih Američkih Država, gospodinu Baraku Obami i časnom kongresu:

Pažljivo pratim slučaj petorice kubanskih građana već 15 godina. Tokom tog perioda izrazila sam uverenje da je njihova osuda nepravedna i neobjektivna. To je stav koji i nadalje zastupam posle saznanja da je 2005 godine Radna Grupa o proizvoljnom lišavanju slobode Komisije Ujedinjenih Nacija za ljudska prava (mišlenje broj 19/2005.) proglasila prozvoljnost u hapšenju Antonia Gerera, Fernanda Gonzalesa, Herarsa Ernandeza, Ramona Labanjina i Renea Gonzalesa.

Duboko sam uverena da narod SAD, koji vi predstavljate, veruje u pravednost kojom bi trebalo da se vode njihove institucije, a posebno pravni sistem. Ne sumnjam ni da su sigurni da njihova država i njene institucije treba da delaju u skladu sa ljudskim pravima i humanitarnim načelima. Smatram da su ovo vrednosti koje se moraju zaboraviti da bi se mogla prihvatiti situacija pomenutih građana.

U skladu sa gore navedenim, ovom prilikom stajem ispred više od 6000 intelektualaca i umetnika, ostalih dobitnika Nobelove nagrade za mir, naučnika, parlamenata i parlamentarnih grupa sa raznih krajeva sveta koji se zalažu oslobođenje petorice kubanskih građana zatočenih od septembra 1998; i zato uz dužno poštovane apelujem na Predsednika SAD da preuzme potrebne mere da se otvori put, uz poštovanje svih pravnih, humanitarnih i političkih procedura, da se okonča ono što je, po mom mišljenju, i po mišljenju svih nas koji smo se već izjasnili i sada ponavljamo- jedna nepravda.

 

Ne sumnjam niti ću da će javno mnjenje ubrzo, pravedno i humano postupiti, i da će vlada, Kongres i pravosudni sistem delati časno i pravedno u skladu sa duhom naroda SAD.

 

Dr Rigoberta Menću Tum

Predsednica Fondacije i dobitnica Nobelove nagarde za mir

 

Gvatemala, 4. jun, 2013

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks
Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti drustva Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba