Naslovna Контакт Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti drustva Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba
Powered by VipTek
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks

Odlazak legende Jelene Žigon


Sa velikom tugom primili smo vest o smrti naše drage Jelene Žigon, istinske dive jugoslovenskog i srpskog glumišta, istaknutog člana Društva srpsko-kubanskog prijateljstva, iskrenog humaniste, borca za pravo, pravdu i istinu.


Pamtićemo je ne samo po ulogama na filmu, TV i zapaženim ostvarenjima na pozorišnim daskama, već i po neponovljivom predstavljanju poezije koju je tako strasno volela i recitovala na bezbrojnim humanitarnim i slobodarskim manifestacijama.Plenila je pojavom, glasom i načinom na koji je kazivala znane nam stihove i rime.


Dostojanstvena i uzvišena, čini se nedodirljiva, ali ipak i uvek tu sa svojim narodom u svim njegovim mukama i patnjama.


Htela je i umela da sasluša i oseti očaj, tugu i patnju, bol i bes proteranih i obespravljenih, i da uvek nađe reč i stih utehe, da podeli zajedničku suzu, ali i da ulije samopouzdanje i vrati veru i nadu, u jedan novi, bolji i pravedniji svet.


Sa velikim žarom i iskrenim divljenjem govorila je i nadahnuto pevala o Kubi, Kubanskoj revoluciji, Che Guevari, Fidelu, herojskom otporu kubanskog naroda nepravednoj i nehumanoj blokadi od strane SAD imperije.Uvek sa uverenjem da je pravda na strani nejakih, i nadom da je sloboda dostižna i moguća.


Članovi Društva srpsko-kubanskog prijateljstva sa bolom se opraštaju od naše heroine, uvažene gospođe Jelene Žigon, ponosni što su je poznavali i što su zajedno sa njom delili slobodarske i humanističke vrednosti koje trajno vezuju srpski i kubanski narod.


Veliko hvala draga Jelena!

Ostaćeš zauvek sa nama, u našem sećanju, u našim mislima i delima!


DRUŠTVO SRPSKO-KUBANSKOG PRIJATELJSTVA

BEOGRAD


Beograd, 12.04.2018. Sveto D. Dobrijević, potpredsednikVideo