Powered by VipTek
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks

Nikolić sa novim ambasadorima


BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivna pisma novih ambasadora Kube, Bosne i Hercegovine, Kuvajta i Novog Zelanda u Beogradu.


Nikolić je, primajući akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Kube Adele Majre Ruis Garsije, rekao da Srbiju i Kubu vezuju treadicionalno prijateljski odnosi i zahvalio je Havani na solidarnosti i podršci Srbiji, posebno povodom Kosova i Metohije.

"Srbiju i Kubu vezuju tradicionalno prijateljski odnosi čiju sedamdesetogodišnjicu smo zajedno obeležili ove godine. Ne zaboravljamo podršku i solidarnost koju su kubanska vlada i narod pokazali u teškom periodu kroz koji je prošla naša zemlja u vreme jugoslovenske krize", rekao je Nikolić.


"Posebno cenimo podršku koju vaša zemlja pruža aktuelnim naporima Republike Srbije na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i zalaganju da pregovorima dođe do dugoročnog održivog rešenja za pitanje južne srpske pokrajine Kosova i Metohije", istakao je predsednik Srbije.


Srbija je, prema njegovim rečima, okrenuta evropskim integracijama kao prioritetu, a istovremeno želi da neguje i razvija dobre odnose sa svim zemljama sveta, uključujući Kubu. Nikolić je ocenio da mogućnosti za unapređenje bilateralne saradnje postoje u oblasti poljoprivrede, zdravstva i farmaceutske industrije.


Srbija je privržena i unapređenju regionalne saradnje i čvrsto opredeljena za razvoj saradnje sa zemljama Latinske Amerike i Kariba u svim oblastima od obostranog interesa, rekao je predsednik Nikolić.


Ambasadorka Kube je poručila da ima čvrstu nameru da doprinese nastavku produbljivanja postojećih veza između dve države, za dobrobit oba naroda.

"U ime kubanske vlade i kubanskog naroda, dozvolite mi da izrazim zahvalnost za stalnu podršku vlade Republike Srbije kubanskoj Rezoluciji "Potreba okončanja ekonomske, trgovinske i finansijske blokade koju su SAD nametnule Kubi"", rekla je Garsija.


Ona je ponovila čvrst stav Kube u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta dva naroda i dodala da se Kuba zalaže za nastavak unapređenja dijaloga u UN radi očuvanja mira u svetu i međunarodne bezbednosti.


Kubanska ambasadorka je takođe ocenila da su 2013. godinu obeležili važni događaji za obe države, upriličeni povodom sedamdesete godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, koji, kako je istakla, predstavljaju simbol neraskidivih veza prijateljstva i solidarnosti između naroda Kube i Srbije.


http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Nikolic-Tradicionalno-prijateljski-odnosi-Srbije-i-Kube.sr.html

http://www.tanjug.rs/FotoDet.aspx?galID=109861

Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti društva  Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba