Powered by VipTek

Završna Deklaracija XVI Evropskog Samita Solidarnosti sa Kubom, u Berlinu, održanog u periodu  od 9. do  11.novembra 2012.


120 učesnika Evropskog Samita Solidarnosti i Prijateljstva sa Kubom, pristigli iz 30 država i 54 organizacije, obraća se evropskim vladama i institucijama Evropske Unije. Oni bi trebalo da zahtevaju od vlade Sjedinjenih Američkih Država momentalno ukidanje nelegalne i kriminalne ekonomske, trgovinske i finansijske blokade, koje su SAD nametnule kubanskom narodu pre pola veka. Takodje, delagatkinje i delagati ovog Samita,  zahtevaju da se petorica kubanskih boraca protiv terorizma odmah oslobode, a koji se od pre 14 godina nalaze nepravedno zatočeni u američkim zatvorima, zbog izmanipulisanog sudjenja. Osim toga,  zahtevamo da Olga Salanueva i Adriana Peres, supruge Renea Gonsalesa i Herarda Ernandesa ostvare pravo ulaska u SAD, a kojima se pravo posete uskraćuje do danas. Reč je o petorici Kubanaca koji su osudjeni nelegalno i nelegitimno zbog svojih aktivnosti da se izbegnu atentati protiv nedužnih osoba, dok u isto vreme pravi teroristi poput Posade Karilesa mogu slobodno da šetaju američkim ulicama.

Zahtevamo od svih evropskih država da se otvoreno distanciraju od agresivne politike mešanja američke administracije, a koja se meša u unutrašnja pitanja Kube i od Evropske Unije da napusti svoj „Zajednički stav“. Sličan stav se nikada nije primenjivao ni protiv jednog naroda u svetu i nije u skladu sa mišljenjem evropskih naroda.

Zahtevamo od Evropske Unije da zauzme stav prema Kubi koji se bazira na ravnopravnosti i da bude pravedna, da ne učestvuje dalje u američkoj blokadi i da istinski ohrabri ukidanje iste. Istovremeno, pozdravljamo činjenicu da mnoge zemlje Evrope proširuju svoje bilateralne odnose sa Kubom.

U našim matičnim državama nastavljamo da se borimo za napuštanje evropske politike „Zajedničkog stava“, zalažući se istovremeno za razvoj i produbljivanje bilateralnih odnosa sa Kubom. Takodje se neumorno zalažemo za povratak u svoju Domovinu Herarda Ernandesa, Ramona Labanjina, Fernanda Gonsalesa, Renea Gonselesa i Antonija Gerera.

Takodje, zahtevamo od Evropske Unije da prekine sa svojom politikom dvostrukog morala i da odlučno zahteva zatvaranje američke vojne pomorske baze u Gvantanamu i vraćanje pomenute teritorije kubanskom narodu – njegovo legalno vlasništvo.

U vreme velike ekonomske krize svetskog kapitalizma, neoliberalizma i medjunarodnog finansijskog sistema, Kuba i Bolivarski Savez naroda Naše Amerike (na španskom jeziku ALBA – prevedeno na srpski jezik skraćenica bi glasila BSNNA) otkrivaju novu razvojnu perspektivu koja otvara puteve ka pravednom i miroljubivom svetu, izvan dominacije finansijskih tržišta, izvan kapitalističke konkurencije i konkurentnosti i izvan Sporazuma o slobodnoj trgovini koji pretstavljaju novi vid kolonizacije. Kuba, uz pomoć svojih socijalnih, ekoloških i humanih uspeha i svoje medjunarodne solidarnosti primenjuje ovu alternativu. U Venecueli, Boliviji, Ekvadoru i Nikaragvi i ostalim zemljama ALBA/BSNNA, ostvareni su vidljivi uspesi u borbi protiv siromaštva. Uz pomoć Kube, u Venecueli i Boliviji je iskorenjena nepismenost i uvedena je zdravstvena usluga za one kojima je najpotrebnija. To je bilo moguće jer je kubanski socijalizam pokazao da siromašne zemlje, uprkos ekstremno teškim uslovima, mogu da se razvijaju, putem izgradnje socijalne države, dok tržišni sistem predvidja čovečanstvu da je takva socijalna država prepreka i da onemogućava ekonomski oporavak od krize. To dokazuje da je sve ovo bio uspeh kubanskog društva, koje ne ostavlja bez zaštite nikoga već garantuje dostojanstven život i pravdu za sve. Kuba i progresivni proces u Latinskoj Americi treba da budu podsticaj za antikapitalističke levičare i druge progresivne snage u Evropi. Takodje, Kuba nam pokazuje da politika mora da bude internacionalna i da treba da se promene besmisleni načini života i potrošnje, već da kvalitet života zablista u znanju i kulturi.

Podržavamo osnivanje CELAC-a kao korak napred za latinoameričku i karipsku integraciju.

Raduje nas ponovni izbor Uga Ćavesa za Predsednika Bolivarske Republike Venecuele. Bila je to velika pobeda za Bolivarsku Revoluciju i za sve nas koji želimo da nastavimo sa procesom razvoja socijalizma u XXI veku.

Mi, delegati XVI Evropskog Samita Solidarnosti sa Kubom svim organizacijama solidarnosti koje podržavaju akcione programe obradjene od strane tri Radne grupe (Sloboda za Petoricu, Protiv „Zajedničkog stava“ Evropske Unije, Politika medija) predlažemo primenu istih uz pomoć aktivnosti u našim matičnim državama.


Živela Socijalistička Kuba!

Sloboda za Petoricu!

Živela Medjunarodna Solidarnost!


Jednoglasno usvojeno u Berlinu, SR Nemačka, 11.novembra 2012.


Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks
Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti drustva Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba